Succé för Polestars trådlösa uppdatering med extra motorkraft – framtidens intäktskälla

För knappt två veckor sedan började Polestar sälja en trådlös uppdatering till Polestar 2-förare som ger mer motorkraft. Boostpaketet ökar effekten från 300 kW (408 hk) till 350 kW (476hk) och skulle framförallt ge mer kraft i spannet 70 till 130 km/h.

Uppdateringen har tagits emot med stor entusiasm, skriver Polestar. Sedan lanseringen har den blivit nerladdad fler än 400 gånger. Varje såld uppdateringen ger Polestar 10 000 kronor vilket innebär att den genererat 4 miljoner kronor extra till Polestar på några dagar.

Uppdateringen är ett skolboksexempel på hur biltillverkare kan tjäna pengar på sina bilar även efter att de levererat dem. Den elektriska drivlinan i kombination med bilens mjukvara ger ett betydligt större utrymme till att förnya och förbättra en bil.

De flesta tillverkarna av elbilar erbjuder idag löpande trådlösa uppdateringar för att reda ut buggar eller optimera och förbättra redan leverade bilar. Dessa är oftast basala uppdateringar som också är helt gratis.

Som komplement till dessa kommer vi i framtiden också att få se fler tillverkare som säljer tillägg och extrafunktioner genom uppdateringar. Dessa kommer inkludera uppdateringar som inte är ”väsentliga” eller uppdateringar som anses ge omfattande förändringar.

– Uppgraderingen visar hur uppkopplade teknologier förändrar relationen mellan oss som bilföretag och våra kunder. Körupplevelsen i Polestar 2 är något vi är verkligt stolta över. Det är redan i grunden en rolig bil att köra, men med denna uppgradering kan vi erbjuda ännu mer till våra kunder som kanske är ute efter lite extra spänning, säger Polestar VD:n Thomas Ingenlath.

Även Tesla har en lång historik av trådlösa uppdateringar. Både kostnadsfria uppdateringar som förbättrar bilen men också uppdateringar där ägarna kan köpa till extra funktionalitet efter leverans. Detta inkluderar en accelerationsboost, aktivering av viss hårdvara i företagets instegsmodeller samt olika nivåer av Tesla Autopilot.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.