Subaru Solterra redo för Sverige – Subarus första elbil kommer till sommaren

Subarus första elbil Subaru Solterra är nu klar för Sverige. De första bilarna rullar ut på de svenska vägarna mot slutet av sommaren.

Solterra har ett batteri på 71,6 kWh vilket ska ge en räckvidd på upp till 414 eller 465 kilometer beroende på utförande. Subaru erbjuder nämligen instegsmodellen Limited och den lite mer lyxigt utrustade Touring. Den sistnämnda har större hjul och därmed kortare räckvidd.

Båda varianterna får två jämnstarka motorer på 80 kW vardera vilket kombinerat ger en maximal effekt på 160 kW (219 hk). Snabbladdning ska vara möjlig med upp till 150 kW. Vi får idag inga uppgifterna om kapaciteten på AC-laddning vid laddning i hemmet. En värmepump optimerar både batteriet och kupén under vintern.

I fokus för Subaru står fyrhjulsdriften, så även för eldrivna Solterra. Den dubbla uppsättningen motorer ger Solterra permanent fyrhjulsdrift. Genom den elektriska drivlinan överförs kraften direkt med en linjär kraftutveckling till hjulparen.

Genom greppasisstenten X-Mode blir det extra lätt att ta sig fram på svåra underlag. När den aktiveras får föraren hjälp att lotsa fram bilen genom individuellt kontrollerat hjulspinn på alla fyra hjulen.

Den långa hjulbasen på 285 cm och en framflyttad vindruta ger en rymlig kupé med ett helt plant golv med generöst med benutrymme. Dörrarna är stora, och är konstruerade så att yttersidorna når ner över trösklarna. På så vis hindrar det smuts från att tränga in och håller instegen rena. Perfekt för när man tar bilen utanför de asfalterade vägarna.

Subaru berättar också att det rymliga baksätet utan problem ska ha plats för tre vuxna. Mellan framstolarna nyttjar Subaru utrymmet till att maximera förvaringsmöjligheterna. Bland annat finns ett rejäla stuvfack och hyllplan för småsaker.

Bagageutrymmet är på 412 liter när golvet ligger plant mot öppningen. Utrymmet når du genom den rejält tillgagen bagagelucka som är elmanövrerad med ställbar öppningsvinkel. Om man behöver ytterligare utrymme går det att sänka ner golvet, då lastar bagaget 452 liter.

Här i augusti

Subaru skriver att de första serieproducerade exemplaren redan är på väg mot Sverige. De når återförsäljarna i augusti.

I samband med dagens uppdatering får vi inga priser. Dock skyltar en av Subarus återförsäljare sedan en tid tillbaka med ett startpris på 579 900 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.