Subaru ska bygga fabrik för elbilar i Japan – storsatsar till 2027

Subaru har i år lanserat elbilen Subaru Solterra på en elbilsplattform utvecklad gemensamt med Toyota. Men framåt kan Subaru också utveckla sina egna elbilar.

Under de kommande fem åren ska Subaru investera motsvarande 20 miljarder kronor i elektrifiering. En av drivkrafterna är den amerikanska marknaden där Subaru är stor.

– För två eller tre år sedan efterfrågade ingen av återförsäljarna i USA elbilar. Men under det senaste året har det plötsligt förändrats, sa Subarus VD Tomomi Nakamura i samband med senaste kvartalsredovisningen.

I investeringen ingår att bygga om Subarus fabrik i japanska Oizumi som idag bygger motorer och växellådor. Från 2027 hoppas man ha igång en produktionslina dedikerad till att tillverka elbilar.

Subarus globala mål är att minst 40 procent försäljning ska komma från hybrider och rena elbilar till 2030. I början av 2030-talet planerar Subaru att elektrifiera alla bilar man säljer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.