Subaru ska nu steppa upp rejält för att lansera flera nya elbilar. I samband med det sätter den japanska biltillverkaren också upp en helt ny färdplan framåt och betydligt ambitiösare elbilsmål. Med det fasar Subaru också ut alla modeller utan någon form av elektrisk framdrivning.
Tidigare hade Subaru som mål att elbilar och elhybrider skulle stå för 40 procent av den globala volymen till 2030. Det nya målet är nu att elbilarna ensamt ska stå för 50 procent av den globala försäljningen. Det medan elhybrider står för den andra halvan. Det innebär en årsvolym av 600 000 elbilar och 600 000 elhybrider år 2030.
Tillverkningen av en ny generation elbilar som ska hjälpa Subaru att nå det nya målet ska starta 2025 i Japan. En satsning som därefter också kompletteras med en elbilsfabrik i USA under 2026, som är Subarus mest lönsamma marknad.
Åtta elbilsmodeller
Under en pressträff delgav Subaru detaljerna om det kommande modellutbudet av elbilar. Senast 2026 ska Subaru erbjuda fyra stycken elsuvar, vilket också inkluderar den redan lanserade elbilen Subaru Solterra, som delar plattform med Toyotas elbil bZ4X.
Till slutet av 2028 kommer Subaru sedan ha lanserat ytterligare fyra elbilar. Totalt kommer då Subaru att erbjuda åtta stycken elbilar lagom till inträdet i 2029.
”Extremt viktigt period”
– De kommande fem åren fram till 2028 är en extremt viktig period för oss att förverkliga dessa mål, sa Atsushi Osaki, VD för Subaru under pressträffen.
– Som en självklarhet har vi samarbetat med Toyota inom elbilar under lång tid. Så vi kommer att använda oss av den kunskapen för att producera elbilar. Vi har ännu inte övervägt om de två företagen gemensamt kommer att tillverka elbilar i USA, berättade Atsushi Osaki.
För att uppnå bättre marginaler på elbilar och den dyrare tekniken som hör till planerar Subaru att minska ledtider, förfina produktionsprocesser och korta ner produktionstiderna.
– Allt kommer att handla om hur enkelt vi kan producera elbilar. Som en del av enkla tillverkningsåtgärder är gigacasting en möjlighet eller så skulle vi fortsätta med modularisering. Det finns olika sätt, och vi studerar just nu vad som skulle vara bäst, förklarar Atsushi Osaki.
Kommentera
Kommentarerna omfattas inte av sidans utgivningsbevis.