Studie visar: Elbilen tar över vid 400 000 kronor, 469 km i räckvidd med laddtid på 31 minuter

I en studie har olje- och smörjmedelsföretaget Castro undersökt vad som krävs för att elbilen ska bli det huvudsakliga valet hos bilister. Man landar i tre slutsatser. Rätt pris, rätt laddhastighet och rätt räckvidd.

Deltagare från åtta länder deltog i undersökningen: USA, Storbritannien, Norge, Frankrike, Tyskland, Indien, Kina och Japan. Totalt ingick 9000 privatkonsumenter, 750 fordonsansvariga på företag och 30 branschexperter i studien.

För att elbilen ska slå igenom stort var rätt pris det starkaste kriteriet hos konsumenterna. Det ansåg 38 procent. Priset på en ny elbil bör ligga på $36 000. Översätt till svenska kronor med moms blir det strax under 400 000 kronor.

Det andra kriteriet var tiden det tar att ladda elbilen, det sa hela 27 procent. Att ladda elbilen fullt bör ta 31 minuter visar studien. Det tredje kriteriet var räckvidden som 20 procent lyfte som viktigast. Enligt studien ville man köpa en elbil med en räckvidd på 469 kilometer.

Endast 11 procent ansåg att det fanns en infrastrukturbrist som behöver lösas före man var beredd att införskaffa en elbil. Fyra procent ansåg att valbarheten av bilmodell var för liten.

Fordonsansvariga på företag prioriterade annorlunda. Här ansåg 34 procent att rätt räckvidd är viktigast, 22 procent är beroende av rätt fordonstyp och 20 procent lyfte fram laddinfrastrukturen som kräver förbättringar. Endast 15 procent sa att priset var viktigt och nio procent tycker att rätt laddtider är viktigt.

61 procent tror på ett genombrott snart

Enligt studien väntar 61 procent på ett större batterigenombrott. Man tror också att det kommer att ske snart. De flesta i studien kunde tänka sig att köpa en elbil till 2024. Första omkring 2030 kommer elbilen bli mainstream, enligt studien.

Studien från Castro finns att läsa här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.