Forskarna: Därför väljer folk Tesla när de köper elbil

Foto: Tesla

Tesla är utan tvekan världsledande på elbilar. Företagets bilar är eftertraktade och lockar en stor följarskara. Forskningsföretaget Escalent har tittat närmre på vad det är som ligger bakom Teslas framgång.

Resultatet kanske överraskar. Det utmanar kanske de flestas uppfattning om vad det är som bidragit till Teslas framgång och position som ledande i omställningen till elbilar.

– Medan uppfattningen bland branschexperter föreslår att Tesla slår traditionella biltillverkare på grund av en extraordinär tillgivenhet för varumärket eller dess polariserande ledare, så berättade konsumenterna själva att de attraheras av företagets produkter, säger Mike Dovorany, chefsanalytiker på Escalent.

– Faktum är att det bland de svarande som tänkt köpa eller redan köpt en elbil, Tesla eller någon annan, så anser man att Elon Musk snarare kan vara en nackdel om man överväger bilmärket, tilläger Mike.

De fem främsta anledningen till att man skulle välja en Tesla är helt och hållet förknippade med produkten i sig. Toppar gör Teslas försprång i att erbjuda elbilar med lång räckvidd. Därefter lockar prestanda och acceleration.

På tredjeplats kommer en affektion för Teslas design, följt av kvalitetskänsla på plats fyra. På femteplats hyllar köparna Tesla för att man väljer en egen väg, och ”att bilarna är något nytt och annorlunda”.

Tesla är mer än man väntade sig

Faktumet är att Teslan oftare överträffade förväntan från de som bestämde sig för att köpa en Tesla. De flesta Tesla-ägarna kunde peka på tio eller fler positiva saker som överraskade dem efter köpet.

På det hela är hela 91 procent av Tesla-ägarna extremt positiva till sitt köp. Hyllas gör köpupplevelsen, finansiering, service, laddinfrastruktur och navigering. Hos elbilister som inte kör Tesla låg motsvarande nöjdhetsgrad på 70 procent och överlag är de mer benägna att välja en Tesla vid sitt nästa köp.

Escalent avslutar med att påtala att det finns en enorm potential för andra tilltillverkare. Men framgången kommer att ligga i att kopiera rätt grejer från Tesla.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.