Strejken mot Tesla inledd – men åsikterna går isär

Vid midnatt idag inledde fackförbundet IF Metall sin strejk mot svenska Tesla-bolaget TM Sweden. Det sedan Tesla inte gått med på att teckna ett kollektivavtal med IF Metall för de anställda på företagets verkstäder i Sverige.

– Att vi tvingas ta till strejkvapnet är ytterst ovanligt. Men eftersom ledningen för Tesla Sverige gjort klart att det inte är aktuellt att teckna kollektivavtal ser vi nu ingen annan utväg, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

I ett pressmeddelande skriver IF Metall också att de är beredda att utöka strejken om Tesla håller kvar vid sin linje. Från och med den 3 november kan den utökas till de auktoriserade anläggningarna som utför service på Teslas fordon.

– Den här konflikten handlar om löner, pensioner och försäkringar för våra medlemmar som arbetar på Tesla. Men i grunden handlar det även om att stå upp för hela den svenska arbetsmarknadsmodellen. I Sverige är det fack och arbetsgivare som tillsammans gör upp om löner och arbetsvillkor i förhandlingar om kollektivavtal, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Tesla håller öppet

Tesla har meddelat att de ska försöka bedriva sin verksamhet som vanligt trots strejken. Det är inte alla anställda som valt att gå ut i strejk. Tesla skickade också ut ett meddelande till sina kunder igår, där de meddelade att service- och säljorganisationen kommer finnas tillgänglig som vanligt:

– Våra sälj- och servicerådgivare, servicetekniker och mobila servicetekniker fortsäter att vara tillgängliga för att serva dig och din Model 3, står det att läsa i meddelandet som undertecknad fått.

Strejken splittrar

I elbilsgrupper och i sociala medier är reaktionerna om strejken blandade. Många menar att strejken är berättigad och att Tesla borde bedriva sin verksamhet på lika villkor som andra serviceverkstäder. Andra menar att Tesla har rätt att bedriva sin verksamhet utan någon facklig tillhörighet.

Via X/Twitter ställde jag frågan om ”vem som kommer vinna strejken”. Även där går åsikterna isär. 51,4 procent tror att Tesla kommer vinna, medan 48,6 procent tror att IF Metall kommer nå resultat och gå vinnande ur konflikten.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.