Strejkande Tesla-anställd talar ut om konflikten

Läsarbild.

Strejken som IF Metall påbörjat mot Tesla fortsätter att växa. I fredags gick Elektrikerförbundet ut i sympatistrejk, och idag stoppar PostNord och CityMail sin utdelning av post. Strejken är något som splittrar. En del menar att Tesla bör gå med på kollektivavtal medan andra menar att Tesla har rätt att avstå om de vill.

Inte minst oroar sig många Tesla-förare som känner sig direkt drabbade. En del har bilar ståendes på skadeverkstäder som tagits ut i sympatistrejk och andra oroar sig för det långsiktiga utfallet. Tesla har försäkrat om att man kommer att finnas där för kunderna.

I förra veckan kunde vi läsa en insändare i Nerikes Allehanda från en servicetekniker i Örebro som menade att IF Metall demokratiskt borde lyssna på de anställda då stödet för strejken inom Tesla inte är i majoritet. Tesla säger själva att 90 procent av den totala personalstyrkan i Sverige jobbar på som vanligt medan IF Metall inte valt att lämna någon siffra.

Tekniker talar ut

I helgen har för första gången en servicetekniker som gått ut i strejk talat ut. Det genom Internetforumet Reddit där serviceteknikern har ställt upp på att svara på frågor. Det är i en så kallad ”AMA-tråd” (Ask me Anything) där äktheten har verifierats av forumets moderatorer.

Att strejken splittrar är något som serviceteknikern bekräftar. Han försäkrar dock om att han fått ett respektfullt bemötande:

– Väldigt splittrat skulle jag säga, många på golvet är lojala mot företaget och är negativa gentemot strejken och många är positiva till denna strejken. Jag tror att chefernas personliga ståndpunkt varierar från service center till service center. Min chef var väldigt respektfull mot oss och att vi skulle ut i strejk.

– Jag är bara en strejkande anställd i detta uttagen av IF Metall, jag känner att det går som det går. Om Tesla börjar hota med att lämna Sverige tror jag att det kommer få stora konsekvenser långsiktig för företaget inom Europa. Däremot har jag väldigt svårt att se att Tesla lämnar Sverige helt och hållet, isåfall om de gör som Amazon gjorde och använde underleverantörer med kollektivavtal för att själva slippa teckna, berättar serviceteknikern.

Vi Bilägare berättade tidigare att det svenska Tesla-bolaget TM Sweden saknar mandat att teckna kollektivavtal och att det är något som måste beviljas av koncernledningen i USA. Serviceteknikern misstänker att så också är fallet och tror att många av de svenska cheferna egentligen är positiva:

– Jag tror även att TM Sweden inte har mandat att besluta om detta, hade dem gjort det så hade dem nog tecknat kollektivavtal innan strejken bröt ut då vissa chefer kommer från företag som hade kollektivavtal och det är även det man hört, skriver teknikern.

Vad anser du och (om du känner att du kan tala för dom) dina kollegor är det största skälet till att ni vill ha ett kollektivavtal på plats? Var klämmer skon mest, så att säga?

– Tesla har försökt få detta att enbart handla om förmåner men för oss anställda handlar det om att få en trygg anställning med villkor som Tesla och vi anställda har en skyldighet att hålla. Vi strejkande vill också att de framtida anställda (ofta väldigt unga) också ska ha en säker och stabil grund med backning och stöttning där företaget inte kan göra hur som helst, berättar serviceteknikern.

Vidare berättar han själv att han har jobbat på Tesla i många år och har som seniortekniker en hög lön. Samtidigt pekar han på att många inte sett samma löneutveckling men att alla ligger över den kollektivavtalade lägstalönen. Han tror inte att lönerna skulle bli sämre med kollektivavtal, men att vissa av förmånerna de har utöver lönen kan försvinna. Han är ändå positiv till ett kollektivavtal.

Hela frågestunden finns att läsa på Reddit här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.