Storuman ska byggas Sveriges vackraste laddstation

Storuman Energi vill sätta ett större fokus på laddningsupplevelsen och målet är nu att bygga Sveriges vackraste laddstation. Den norsk-svenska koncernen där Storuman Energi ingår har tidigare öppnat flera liknande stationer som kombinerar snabbladdningen med trevliga upplevelser i Norge.

Den nya laddstationen ska ha plats för åtta elbilar och kommer ha en laddkapacitet på 180 kW. Den kommer vara placerad i Storuman centrum som ligger längs Blå vägen som knyter samman Norge, Sverige och Finland. Vägen är både ett stort turistmål och en viktig transportförbindelse mellan de tre länderna.

– Vår ambition är att driva innovation inom energiområdet och utmana den ofta konservativa energibranschen. Behovet av elbilsladdare är enormt i Storuman med omnejd. Samtidigt som vi bidrar till fossilfri omställning ser vi ingen anledning att bygga elbilsladdare som ser ut som en tråkig bensinpump. När vi ändå skapar ny infrastruktur vill vi också att det ska se tilltalande ut och bidra positivt till den miljön vi bygger i, säger Måns Borgström, vd på Storuman Energi.

Stationen placeras på Fredens torg i Storuman. I detaljplanen ingår särskilda direktiv som att göra centrum vackrare med gröna och sociala ytor och en lekplats. Laddstationen är en del av den planen.

Stationen kommer att öka attraktiviteten för i Storuman centrum, förtydligar energibolaget i ett pressmeddelande. Den kommer öka tillgängligheten till servicen i området, göra torget mer attraktivt och användbart för både boende och turister.

– Genom att etablera laddstationen kommer det att underlätta för mer hållbara transporter. Samtidigt som fler besökare får anledning att stanna och besöka vår vackra kommun, avslutar Tomas Mörtsell, Kommunalråd Storumans kommun.

Laddstationen kommer stå färdig sommaren 2023.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.