Stort test med 28 elbilar: Så snabbt laddar elbilen

Norska bilförbundet NAF har gjort sig kända för sina ambitiösa och storskaliga räckviddstester på elbilar. För ett par veckor sedan testade de hela 29 elbilar i ett stort räckviddstest. Nu redovisar NAF också resultaten från ytterligare ett test. Testat svarar på frågan hur snabbt en elbil snabbladdas med nya kilometrar.

Hur snabbt en elbil kan ”återhämta” sig kan vara en avgörande faktor när man ger sig ut på en långresa med elbilen. En paus är ibland nödvändig, och under den tiden vill man få tillräckligt mycket kräm för att klara sig genom nästa intervall av resan.

I testet anslöt man elbilarna till en laddstolpe efter att man kört med bilarna i två timmar på motorväg. Då hade de mindre än tio procent kvar i batteriet. Elbilarna laddades med högsta möjliga hastighet upp till 80 procent.

Källa: NAF

Möjligheten till snabbladdning varierar mellan de olika modellerna i testet. Faktorer som temperatur påverkar också laddhastigheter. Testet genomfördes i juni och den beräknade räckvidden är baserad på mätningar av effekt och förbrukning från räckviddstestet.

Tesla Model 3 är elbilen som laddar snabbast

Toppade testet gjorde Tesla Model 3 som fick 456 kilometer efter en halvtimmes snabbladdning. Därefter följde Tesla Model S med 386 kilometer. Porsche Taycan tog tredjeplatsen med 372 kilometer. Även Audi e-tron är snabb på att fylla på med nya kilometrar men modellen har en desto högre förbrukning vilket påverkar resultatet, betonar NAF.

NAF lyfter också Hyundai Kona som utmärker sig i laddtestet. Elbilen har hög effekt och låg förbrukning. På en halvtimme laddar den på med 284 kilometer. Helt klart bäst i sin prisklass.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.