Stort test: Så lång tid tar det att ladda elbilen

Många som funderar på att bli elbilsägare har nog ställt sig frågan: Hur länge måste jag ladda för att få en betydande räckvidd i batteriet? Hur långt kommer jag på 10 minuters laddning? Eller 30 minuter? Nu finns svaret.

Tyska teknikkonsultbolaget P3 Group har tittat närmre på flera elbilar och deras snabbladdningsförmåga under tid. Statistiken finns sammanställd i en överskådlig grafik. Testet är intressant vid långresor till platser som sträcker sig bortom bilens räckvidd.

Nedan finns jämförelsetabellen med flera utvalda bilmodeller.

För att enkelt kunna jämföra de olika bilmodellerna tog man också fram ett index. Indexet mäter hur långt ifrån elbilen är att klara 300 km körning på endast 20 minuter laddning.

En elbil med ett index på 1.0 skulle kunna köra 600 km med endast en laddpaus på 20 minuter om elbilen startar resan med fulladdat batteri. Därmed får man en enkel jämförelse på hur bra olika elbilar klarar en längre körning. I framtiden

P3 Group noterar att ingen av elbilarna nådde det optimala värdet av 1,0. De tre bilarna nådde 65% av det maximala värdet för långdistansfärder. hade de tre bästa fordonen över 65% av det maximala värdet. Där fanns Porsche Taycan, Volkswagen ID.3 och Tesla Model 3.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.