Stort intresse för tillfällig snabbladdare till de svenska fjällen

Inför sportloven gick Audi, SkiStar Jämtkraft och Mer samman för att sätta upp en tillfällig laddstation i Sveg. Den mobila laddstationen skulle underlätta för fjällresenärer som kör med elbil.

Under sportlovsveckorna 7 till 10 laddade totalt 750 bilar vid stationen. Den totala uppladdade energimängden blev 16 000 kWh. Majoriteten av laddningen (70 procent) gjordes på lördagar och söndagar.

Det stora intresset visar att det fanns ett stort behov av snabbladdare i området, speciellt under helgerna. Behovet var större än väntat:

– Vi visste att det fanns ett behov i Sveg men inte att det var så stort. Under helgerna var det kö vid ett antal tillfällen och det har varit bilar här och laddat långt in på nätterna, berättar Jimmy Anjevall vid Jämtkraft.

Förra året placerade företagen en tillfällig snabbladdare i Ljusdal som också var mycket uppskattad. Att det i år blev Sveg beror på att det var en av de mest efterfrågade platserna i en enkät genomförd av SkiStar inför säsongen.

– Många har varit väldigt tacksamma för vår satsning och det visar också på behovet av fler permanenta laddstationer på väg till fjällen. Antalet elbilister växer för varje år så behovet kommer inte att minska. Samtidigt är det givetvis en utmaning i sig när det är så många som möts på väg till och från fjällen som under sportlovshelgerna. I år var 70 procent av laddningarna under lördag-söndag, säger Irene Bernald från Audi Sverige

En permanent station är på gång i området. Den kommer att öppna till hösten 2023.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.