Storbritannien slopar elbilsbonus på personbilar – ska satsa på eldrivna skåpbilar och laddning

Foto: Mike B/Pexels

Storbritannien har beslutat att stoppa elbilsbonusen till den som köper en ny eldriven personbil. Istället ska man skifta om stödet till att säkra utbyggnaden av laddinfrastruktur och stimulera försäljningen av andra eldrivna fordon.

Den brittiska regeringen menar att satsningen varit lyckad och att försäljningen av elbilar klara sig utan stöd. För tio år sedan såldes det 1 000 elbilar på ett år. Idag är volymerna helt andra, och bara under detta årets första fem månader Storbritannien fått 100 000 nya elbilar.

Britter har i år kunnat få upp till 18 000 kronor i bonus när de köpt en elbil. Sedan tidigare är elbilar också fria från vägskatt, det kommer de fortsätta vara.

Istället ska den brittiska regeringen nu satsa £300 miljoner (3,7 miljarder kronor) för öka försäljningen av eldrivna taxibilar, motorcyklar, skåpbilar, lätta lastbilar och eldrivna rullstolar(!).

– Efter att framgångsrikt ha kickstartat elbilsförsäljningen vill vi nu använda plug-in-bidrag för att matcha framgången för andra fordonstyper. Allt från taxibilar till skåpbilar och allt däremellan för att hjälpa till att göra övergången till nollutsläppsresor billigare och enklare, säger Transportminister Trudy Harrison.

Storbritannien ska också investera i publik laddinfrastruktur för att bota ”räckviddsångest”. Målet är att det ska vara lika enkelt att köra elbil oavsett var du bor i landet. Sedan tidigare har den brittiska regeringen också avsatt motsvarande 20 miljarder kronor på publik laddinfrastruktur.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.