Storbritannien inför skatt på elbilar från 2025

Foto: Mike B/Pexels

Storbritannien har under året dragit tillbaka sin klimatbonus på eldrivna personbilar. I stället har man riktat om stödet för att uppmuntra den kommersiella transportsektorn att ställa om. Anledningen till beslutet är att försäljningen av elbilar har fått momentum och att incitamenten spelat ut sin roll.

Det har ändå funnits andra skattefördelar med elbilar. Bland annat har de varit helt befriade från vägskatt. Nu planerar dock landet införa en vägskatt för elbilar och det från och med 2025.

Elbilar kommer ändå ha lägre skatter än bilar med förbränningsmotorer och det kommer att finnas ett tak mot framtida höjningar. Bilbranschen ställer sig dock kritiska till beslutet.

– Vi förstår att att alla fordonsägare måste betala sin beskärda del av skatten men de åtgärder som tillkännagavs idag innebär att köpare av elbilar och el-skåpbilar, och nuvarande ägare, kommer att se betydande höjning av fordonsskatten, kommenterar Mike Hawes, VD för branschorganisationen SMMT.

– Skatter bör stödja minskade utsläpp av koldioxid från transporter, snarare än att hota både nya och begagnade elbilsmarknader, tillägger Mike Hawes.

År 2030 ska Storbritannien förbjuda försäljningen av nya bilar med förbränningsmotorer. SMMT anser att det annalkande förbudet kräver ett ramverk för att uppmuntra konsumenter och företag att köpa elbilar i större utsträckning redan idag.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.