Stora räckviddstestet El Prix 2023 avgjort – räckvidden har ökat med i snitt 130 km

Här bärgas vinnaren till närmaste laddstolpe. Foto: El Prix.

Igår genomförde norska NAF och Motor.no sitt stora räckviddstest El Prix med 32 elbilar för att se hur långt de enskilda elbilarna kom på en laddning. Längst kom Tesla Model S Plaid och slog därmed rekordet från 2021 som sattes av en Tesla Model 3 Long Range.

Testerna visar att elbilarna får allt längre räckvidd, och att medelräckvidden hos marknadens elbilar har ökat med 130 kilometer jämfört när NAF/Motor startade sina tester 2020. Många av modellerna klarade i årets upplaga att åka över 500 kilometer i sommarförhållanden.

För tre år sedan fanns det bara sex elbilar som klarade 500 kilometer, i år klarade 15 elbilar att köra den sträckan eller längre.

– Den tekniska utvecklingen går snabbt! Vi räknar med att detta fortsätter och att vi i nästa test kommer att ha bilar med en räckvidd på över 800 kilometer, berättar Anette Berve, testledare för El Prix.

Förhållanden under tester var gynnsamma med temperaturer på strax under 20ºC, även om det bitvis var blåsigt. Något som gjorde det tuffare för elbilarna.

Mer än bara räckvidd

Elbilar är dock mer än bara räckvidd. Något som NAF/Motor också vill lyfta fram. Därför kommer man under dagen att också testa snabbladdningen på bilarna som deltagit i testet.

– Elbilens laddningshastighet är nog lika viktig som räckvidden, speciellt nu när räckvidden börjar bli så bra som den är, betonar Anette Berve.

Tesla och senare modeller från Hyundai och Kia har historiskt presterat bra i räckviddstesterna. Bland nykomlingarna i år finns också Xpeng G9 som är den modell som kan laddas med högsta effekt, upp 300 kW.

Att stirra sig blind på enbart räckvidd kan vara vilseledande. För den som åker långt är det också viktigt att ta hänsyn till just kapaciteten vid snabbladdning och hur lång tid det tar att ladda upp batteriet. Längst räckvidd behöver nödvändigtvis inte vara det viktigaste utan istället handlar det om en kombination av de två faktorerna.

Flera av de modeller som var med i sommartestet har NAF/Motor också testat i ett vintertest. Resultatet från det finns att läsa här.

Läs mer om El Prix här (norska).

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.