Stopp för Tesla Boombox under färd i USA – slut på rolig framfartsljud

Alla nyare elbilar har en extern högtalare som är del av elbilens system som ska varna fotgängare om att en annars tyst elbil är på framfart. I Europa kallas det för AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) och är ett lagkrav på nya modeller sedan ungefär två år tillbaka.

Ett liknande lagkrav finns i USA. Tesla kallar det för Pedestrian Warning System (PWS). Stundtals lekfulla Tesla nyttjar också den externa högtalaren till mer underhållande saker. Då kallar man det för Boombox och bilen kan använda högtalaren till att spela musik och ge ifrån sig roliga ljud.

Funktionen finns både i USA och Europa. Skillnaden är att i USA har det varit tillåtet att ha Boombox aktiv under färd. Det har gjort det möjligt att spela musik ur högtalaren även när man kör, byta ut signalen på tutan eller till exempel byta ut det viktiga framfartsljudet mot något helt annat.

Nu verkar det vara slut på det roliga. Amerikanska trafikmyndigheten NHTSA anser att de egna ljuden kan göra att elbilen inte uppfattas på rätt sätt av oskyddade trafikanter. Därför sätter man stopp för Boombox under färd även i USA.

NHTSA har därmed utlyst en återkallelse på 579 000 Tesla i USA. Något som Tesla enkelt åtgärdar genom att skicka en programvaruuppdatering. Som parkerad är det däremot fortfarande tillåtet att leka loss med ljuden, både i USA och Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.