Snabbladdare till Norrland och glesbygden: Här byggs 20 nya laddstationer

Under hösten har företag och andra intressenter kunnat söka ekonomiskt stöd av Trafikverket för att bygga laddstationer där de idag saknas. Villkoret har varit att den som bygger laddstationen också måste säkerställa att den är i drift i minst fem år.

Fem olika aktörer har nu fått ett investeringsstöd till 20 publika laddstationer. Totalt har Tillväxtverket beviljat 26,5 miljoner kronor i stöd. Snabbladdarna är fördelade över sju län, inklusive Norrlands inland där flest brister finns att åtgärda.

I Norrbottens län blir det totalt elva laddstationer i anslutning till E10. Dessa placeras vid Riksgränsen, Abisko, Stenbacken, Kiruna, Nikkaluokta, Gällivare, Hakkas, Lansjärv, Överkalix, Töre och Puoltikasvaara.

Dessutom har bidrag beviljats till företag som ska bygga nya snabbladdare i Enviken, Fredriksberg, Idre, Långflon, Lesjöfors, Hällefors, Finspång, Nässjö och Böda.

Under februari eller mars nästa år går Trafikverket ut med nästa ansökningsomgång. Då gäller det 60 platser från Gävleborg till Norrbotten. Totalt har Trafikverket 150 miljoner som ska fördelas i stöd under 2020 till 2022.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.