Allt fler kinesiska bilmärken etablerar sig i Europa och framför allt strömmar elbilarna in. Hittills i år står de kinesiska biltillverkarna för fem procent av alla sålda elbilar i Europa, enligt branschorganisationen Transport & Environment. Den siffran väntas nå upp till 20 procent till 2025.
Stellantis VD Carlos Tavares vill att EU inför tuffare avgifter för kinesiska tillverkare och de bilar de exporterar till Unionen. Europeiska tillverkare måste betala mellan 15 och 25 procent när de exporterar bilar till Kina. Det medan de kinesiska tillverkarna bara behöver betala 10 procent när de exporterar till EU.
– Vi bör helt enkelt be Europeiska unionen att tillämpa samma villkor i Europa för kinesiska tillverkare som vi, de västerländska tillverkarna, konkurrerar med i Kina, sa Carlos Tavares under en presskonferens på bilmässan i Paris.
Branschorganisation riktar också kritik mot biltillverkarna
Julia Poliscanova, senior director vid Transport & Environment är oroad över de europeiska biltillverkarnas öde:
– Europeiska biltillverkare har dragit i bromsen på sitt elbilsutbud vid en tid då kinesiska och amerikanska biltillverkare snabbt lanserar nya modeller på marknaden. Om Europas bilindustri vill behålla sin konkurrenskraft måste EU införa en egen stark industripolitik för att matcha kinesernas och amerikanernas stöd för elbilar. Kontinentens klimat och jobb står på spel, säger Julia Poliscanova.
Transport & Environment pekar också på brister hos de europeiska biltillverkarna. Utbudet är begränsat och väntetiderna är långa på elbilar, men det är inte den enda utmaningen den europeiska bilmarknaden står inför.
Mest oroväckande är att de europeiska biltillverkarna fokuserar allt mer på premiummodeller, menar branschorganisationen. De lämnar alltså den stora volymmarknaden och släpper istället in utländska aktörer i det segmentet.
Julia Poliscanova menar att biltillverkarna gör minsta möjliga för att uppnå EU:s utsläppskrav. Hon tror inte att biltillverkarna i Europa kommer öka sina ambitioner förrän EU definitivt beslutar om att förbjuda nybilsförsäljningen av fossilbilar till 2035.
– Avsaknaden av regulatoriska incitament är en mycket större orsak än svårigheterna i leveranskedjan till att elbilsförsäljningen i Europa stagnerar. De nuvarande koldioxidmålen för bilar fungerar inte. EU måste snabbt besluta om utfasningen av bensin och diesel till 2035. De måste också ta bort kryphål som försvagar biltillverkarnas mål. Det i kombination med stöd om lågkostnadsleasing av elbilar för att göra dem överkomliga för alla, avslutar Julia Poliscanova.
Kommentera