Stellantis satsar på natriumjonbatteriteknik som ska ge billigare elbilar

Natriumbatterier ska ge oss billigare och miljövänligare batterier till våra elbilar i framtiden. Forskare vid Chalmers har hyllat tekniken och den kinesiska biltillverkaren JAC har lanserat sin första elbil med tekniken.

Nu ställer sig också Stellantis bland jättarna som investerar i batteritekniken. Natriumjontekniken kommer ge den lägsta kostnaden per kilowattimme lyfter Stellantis fram i sitt pressmeddelande. Tekniken är fri från dyrbara mineraler som litium och kobolt. Huvudingrediensen natrium finns däremot i överflöd på jorden.

– Att utforska nya alternativ för mer hållbara och prisvärda batterier som använder allmänt tillgängliga råvaror är en viktig del av våra ambitioner i den strategiska planen Dare Forward 2030 som kommer att se oss nå koldioxidnetto till 2038, säger Ned Curic som är ingenjörschef på Stellantis.

– Våra kunder efterfrågar utsläppsfria fordon som erbjuder en kombination av bra körräckvidd, prestanda och prisvärdhet. Det här är vårt riktmärke för Stellantis och dess partners idag, för att utveckla banbrytande teknologier för framtiden, fortsätter Ned Curic.

Satsningen på tekniken görs i ett nytt gemensamt bolag med franska forskningscentret Tiamat. Målet är att första bygga en anläggning i Frankrike som ska producera natriumbatterier till verktyg och batterilager. Planen är sedan i ett andra steg att introducera andra generationens natriumbatterier till elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.