Stellantis prioriterar elbilar mitt i halvledarbristen: ”Kunder vill köpa elbilar nu”

Biltillverkare kämpar sig genom den globala bristen på halvledare. En branschkris som många tillverkare tror kan fortsätta även genom nästa år i väntan på att nya fabriker ska stå klara som kan möta efterfrågan.

Under tiden får många biltillverkare prioritera i produktionen. Fokus ligger då ofta på elbilar. I en intervju med tidningen Automotive News berättar bilkoncernen Stellantis (tidigare PSA Group och Fiat Chrysler) att man kör på samma spår.

– Vi kommer att fortsätta att hantera alla drivlinor tillsammans men elbilar kommer först. Vi ser fler kunder som är villiga att köpa elbilar nu, säger Anne–Lise Richard, ansvarig för e-mobilitet hos Stellantis.

Peugeot, Citroen, Fiat, Opel och DS är några av märkena som ingår i Stellantiskoncernen. Tillsammans med koncernens övriga märken har man satt upp ett mål om att bli störst på elbilar.

Under årets första halvår uppgick den elektrifierade försäljningen i Europa till 14 procent. Vid slutet av årtiondet räknar man med ett nå 70 procent. För att nå dit storsatsar Stellantis på elbilar.

För att nå dit ska man utveckla elbilar med lång räckvidd. Man kommer ta fram fyra nya plattformar för små till stora elbilar med en räckvidd på mellan 500 upp till 800 kilometer. Prismässigt tror man att elbilen kommer matcha förbränningsmotorn omkring 2026.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.