Stellantis och Mercedes inviger batterifabrik i Frankrike – ska minska beroendet av Asien

Frankrike har idag invigt en ny gigafabrik i Billy-Berclau för produktion av batterier till elbilar. Bakom fabriken står Automotive Cells Company som är ett samriskbolag ägt av Stellantis, Mercedes-Benz och TotalEnergies. Bakom satsningen finns också statligt stöd från Frankrike, Tyskland, Italien och EU.

Gigafabriken i Billy-Berclau är på 60 000 kvadratmeter och kommer initialt ha en produktionskapacitet på 13 GWh. Till 2030 ska det öka till 40 GWh och kommer då att direkt sysselsätta 2000 personer.

Den första av tre produktionsenheter kommer att vara helt igång innan slutet på detta året, och till slutet av 2024 räknar man med att fabriken ska nå sitt första produktionsmål på 13 GWh. Till 2030 kommer fabriken successivt skala upp till 40 GWh, vilket motsvarar batterier till 500 000 elbilar.

Sedan 2020 har ACC ett forsknings- och utvecklingscenter i Bruges, Frankrike.

– Vi är stolta över att ha utvecklat en batteriteknologi i Frankrike, vars produktion på våra tre anläggningar i Frankrike, Tyskland och Italien illustrerar vårt engagemang för europeisk industriell suveränitet. Det i en viktig bransch som för närvarande domineras av Asien som står för 85 procent av den global batteriproduktion. Med denna invigning har alla ACC-anställda åtagit sig att bidra till den ekologiska omställningen av transporter genom produktion av innovativa batterier, säger Yann Vincent, VD för ACC.

Produktionen har ett tydligt fokus på hållbarhet med en industriell vattenförbrukning som är fem till tio gånger lägre än en vanlig biltillverkningsanläggning. Man kommer också kunna återvinna 90 procent av sitt avfall.

ACC har åtagit sig att anskaffa de viktiga batterimaterialen, exempelvis kobolt, litium, koppar och nickel, från leverantörer som värnar om miljön och mänskliga rättigheter och aktivt bidrar till utvecklingen av batteriernas återvinningsindustri.

Fler fabriker på gång

ACC kommer också att bygga två andra gigafabriker i Tyskland och Italien, med invigning 2025 respeketive 2026. Tillsammans kommer de tre fabrikerna har en årlig produktionskapacitet på 120 GWh till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.