Stellantis-chefen: ”Elbilarna måste banta, men helst ska vi åka buss”

Carlos Tavares som är VD för fordonsjätten Stellantis deltog tidigare i veckan i paneldiskussionen Freedom of Mobility Forum för att prata om hållbara transporter. Han lyfte där fram en oro kring elbilar.

Han menar att dagens elbilar är för tunga, och särskilt då batteripaketen. Carlos förklarar att det inte är vettigt på lång sikt att använda ungefär 450 kg råmaterial för att konstruera ett batteri som kan ge en vettig räckvidd på runt 400 kilometer. Vikten måste halveras.

– Branschen behöver baserat på ny kemi under det kommande decenniet uppnå ett genombrott när det gäller energitäthet hos cellerna, så att vi minskar vikten och råvaruanvändningen med minst 50 procent på elbilar, jag tror det är rätt väg framåt, sa han under seminariet.

– Det kommer att ske en förändring under det kommande decenniet med en ny batterikemi, tillade han.

Men ett av de viktigaste vägarna framåt för en ökad hållbar mobilitet är också att minska det egna bilägandet, och att öka användningen av en kollektivtrafik fri från fossila bränslen, summerade Tavares sin dragning med under diskussionen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.