STCC satsar på elbilar – Tesla Model 3 är första modellen klar för mästerskapen

Pressbild: Tesla Model 3 redo för STCC.

STCC blir världens första helektriska nationella touring car-mästerskap från och med 2023. Med den elektriska drivlinan introduceras de mest kraftfulla STCC-bilarna genom tiderna.

De 12 första nya STCC-elbilarna är nu under prodiktion inför premiären 2023. Bakom bygget står EPWR. Tävlingsbilarna drivs av en elmotor på 550 hästkrafter i kombination med ett 45 kWh-batteri på 800 volt. De ska klara 0–100 km/h på under tre sekunder och ha topphastigheter nära 300 km/h.

– Hela samhället genomgår just nu en elektrisk revolution och nu blir STCC en del av utvecklingen tillsammans med EPWR, säger Emil Axelsson, EPWR.

Med elektrifieringen kommer också stadstävlingar tillbaka i STCC. Redan nu har man skrivit ett treårskontrakt med Helsingborgs stad där man ska skapa en ny stadsbana centralt i hamnen. De första loppen ska sedan äga rum nästa år, 16–17 juni 2023.

De nya STCC-bilarna är baserade på de senaste elektriska produktionsbilarna på marknaden. Bilarna modifieras sedan för tävlingen vad gäller säkerhetsutrustning, bromsar, stötdämpare, elmotorer och mycket annat. Den första bilmodellen som är klar för STCC är Tesla Model 3.

STCC-racingförare Mikaela Åhlin-Kottulinsky är officiell utvecklingsförare för EPWR och varit med sedan den första prototypen stod färdig 2018.

– De nya STCC-bilarna är sjukt roliga och utmanande att köra, de är som natt och dag jämfört med dagens tävlingsbilar, berättar Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

– Den höga effekten och den låga tyngdpunkten som batterierna ger gör att körkänslan är så nära formelbilar man kan komma, men med den fantastiska racingen som standardbilar ger kvar. Jag har länge trott på elektrisk racing och det är fantastiskt kul att vara med i utvecklingen sedan dag ett. Jag längtar verkligen till 2023, fortsätter Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.