Statistik: Globala försäljningen av elbilar och laddbara bilar 2021 summerat – Tesla i topp

EV-Volumes har publicerat sin årsrapport som summerar den globala försäljningen av laddbara fordon 2021. Andelen växer snabbt. Under 2021 var 8,3 procent av alla nya bilar laddbara vilket kan jämföras med 4,2 procent under 2020. Bland de laddbara fordonen var 71 procent helt batteri-eldrivna fordon (BEV).

Flest levererade elbilar stod Tesla för som leverade 936 000 stycken. En ökning med 436 000 bilar från året innan. Noterbart är att Tesla Model 3 tog andraplatsen bland alla leverade medelstora bilar oavsett drivlina. Endast omkörd av Toyota Camry som inte är en renodlad elbil.

Efter Tesla kommer GM som var den koncern som leverade näst flest elbilar på global nivå (490 000). Det till stor del av sin partner Wuling som leverade Kinas mest populära elbil, mini-elbilen Wuling Mini EV. Tredjeplatsen knep Volkswagen-koncernen med leveranser av sina MEB-baserade elbilar under märkena Volkswagen, Audi och Skoda men även Porsche som bygger på en egen plattform.

I grafen nedanför ser du topplistan, per fordonkoncern och fördelningen elbilar och laddhybrider.

Elbilar i topp bland laddbart

Bland de laddbara fordonen toppar fyra renodlade elbilar. Där hittar vi Tesla Model 3, Wuling Mini EV, Tesla Model Y och Volkswagen ID.4 innan flera hybridmodeller från BYD letar sig in på listan. De flesta modellerna på topplistan har sett stora ökning från året innan.

Sett till förhållandet mellan BEV och PHEV under det senaste årtiondet så står BEV för ungefär 70 procent under de senare åren. Genom pandemin har den totala andelen laddbart sett en stor ökning. Här är Europa ledande med en andel laddbart som ökat till 17 procent 2021 mot 10 procent år 2020. Något som spås öka ännu mer med tuffare krav på lägre utsläpp.

De största marknaderna för laddbara fordon, volymmässigt, är Kina, Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrike, Norge, Italien, Sverige och Sydkorea. Totalt har den globala marknaden vuxit med 108 procent jämfört med året innan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.