Statistik: Elbilen tappade något i januari till följd av ovissa bonus och förmånsregler

När försäljningssiffrorna för januari räknas samman står Kia e-Niro som segrare. I sammanhanget är dock andelen registrerades elbilar betydligt lägre än föregående månader.

Totalt registrerades det 1 178 elbilar i januari. Det är en nedgång på 11 procent, jämfört med januari förra året då det registrerades 1 317 elbilar. I januari var 5,3 procent av alla nya elbilar en elbil, samma siffra i fjol var 6,9 procent.

– Den kraftiga ökningen av registreringarna av elbilar och laddhybrider i slutet av förra året medförde att de laddbara bilarnas andel blev drygt 49 procent av nyregistreringarna i december. Andelen laddbara bilar har dock dämpats i januari och stannade på 33,5 procent jämfört med 30,7 procent ifjol, säger Jessica Alenius, vice-VD på BilSweden i ett pressmeddelande.

Bakom minskningen tros osäkerheten kring kommande incitament och nya regler kring förmånsbilar ligga. Skillnaden är också skenbart avvikande mot den rekordmånaden december. Vanligtvis är januari och december årets sömnigaste månader. I december registrerades hela 25 procent av 2020 års volym av elbilar.

– Den stora osäkerheten kring styrmedelsförändringarna i år i form av bland annat Bonus-malus och höjd förmånsskatt har starkt bidragit till att andelen laddbara bilar bromsar in efter den starka uppgången i december, fortsätter Jessica Alenius. 

Topp 10 elbilar i januari 2021

PlaceringModellAntal
1.Kia e-Niro 230
2.Polestar 2 148
3.Nissan Leaf 120
4.Audi e-tron 105
5.Renault Zoe 58
6.Porsche Taycan 49
7.Skoda Citigo 44
8.Kia Soul 43
9.Volvo XC40 40
10.Renault Kangoo 37
Källa: Car.info
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.