Statistik: Elbilen mot nya nivåer i Europa – Sverige, Grekland, Nederländerna och Tyskland utmärker sig

Pressbild: Volkswagen

Under 2021 var 9,1 procent av alla nya bilar sålda i Europeiska Unionen en elbil. Det motsvarar nästan en ökning med fem gånger sedan 2019. Fördelningen mellan länderna varierar däremot stort.

Den snabbaste ökningen ser vi bland medlemsstaterna i centrala och östra Europa med en ökning på 71 procent. Det jämfört med västra Europa som ökade med 67 procent förra året. De största marknaderna volymmässigt för elbilar är Tyskland, Frankrike och Italien.

Sett till andelen elbilar leder Nederländerna med 20 procent följt av Sverige med 19 procent och Österrike med 14 procent. Det land som ser den snabbaste ökningen av av elbilar är Grekland. Där ökade antalet elbilar med 220 procent under 2021.

Blåa staplar visar andelen elbilar

– Ökningen av elbilar är faktiskt högre på platser som Kroatien, Litauen och Bulgarien än i västra Europa. Men övergången kommer inte att ske tillräckligt snabbt av sig självt. De fordonskrav som utformas nu borde kräva att bilindustrin massproducerar och säljer fler billiga nollutsläppsmodeller, säger Julia Poliscanova, generaldirektör på Transport & Environment.

– Samtidigt bör EU:s nya infrastrukturlag garantera en snabbare och bättre utbyggnad av laddinfrastruktur för att hålla jämna steg, tillägger Julia.

Statistiken är sammanställd av Transport & Environment. I samma undersökning noterar man också att dieselmarknaden sjunkit till nya lägsta nivåer med en andel på endast 20 procent. Under 2022 kommer andelen nya elbilar vara högre än andelen nya dieselbilar i Europa.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.