Standfords DeLorean-elbil som ska göra självkörande bilar säkrare

Foto: Jonathan Goh

Vad är eldrivet, självkörande, har måsvingedörrar och kaross i rostfritt stål? Nej, inte korsning av Tesla Model X och Tesla Cybertruck. Självklart är det en DeLorean MC-12 ombyggd av ingenjörer vid Standfords universitet.

Jonathan Goh som är doktorand inom maskinteknik på universitet har tillsammans med sitt team konverterat bilen, känd från filmerna Tillbaka till framtiden, till en självkörande drifting-elbil.

Bilen har, utöver ny drivlina utrustats med rejälare bromsar och stötdämpare och fått en dator och GPS-antenner för positionering. Sedan skickade man ut bilen som fått namnet MARTY på banan, och resultatet kan du se i videon nedanför.

Ska ge säkrare självkörande bilar

Syftet med arbetet är att ta fram matematiska insikter för självkörande bilar som hamnar i farliga situationer och oväntade körförhållanden. Kunskap som ska kunna nyttjas i framtidens självkörande elbilar.

Foto: Jonathan Goh

– Vi skulle vilja utveckla en självkörande bil som kan använda all friktion mellan hjulen och vägen för att ta den ur farliga situationer. Vi vill ha en bil som kan undvika alla typer av olyckor om det är fysiskt möjliga att undvika, säger Chris Gerdes, projektingenjör i forskarteamet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.