Staden som bara tillåter elbilar – men inte din egen

Den schweiziska alpstaden Zermatt vid foten av Matterhorn är unik på många sätt. Den är otroligt vacker, men den är också dessutom helt bilfri. Bortsett från ett begränsat antal hårt reglerade elfordon. Dessutom har man helt och hållet förbjudit privat bilägande.

Staden ligger avskild i alperna, och nås i huvudsak endast med en tågförbindelse. Det gjorde att biltrafiken aldrig riktigt hittade hit. Länge förlitade man sig istället på häst och vagn, men så under 1980-talet var det dags att bli moderna.

Staden beslutade sig då om att endast tillåta elfordon. Dessutom fick privatpersoner inte äga bilar. Företagare kunde ansöka om att få köra elfordon, och om staden bedömde att de hade tillräckliga skäl, kunde de beviljas ett tillstånd.

Det skapade så klart också en lokal marknad för produktion av elfordon. Den rollen tog Stimbo på sig. Det var företaget som historiskt tillverkat hästvagnarna i staden. Men den småskaliga produktionen är kostsam, och varje fordon kostar omkring 1,5 miljoner kronor.

Men att fordonen är så dyra gör kanske inget. Pengar finns det gott om i den schweiziska förmögna alpstaden. Dessutom är fordonen byggda för att hålla i 30 till 50 år och man vill just samtidigt trots allt begränsa antalet fordon på vägen i staden. För att ta sig fram i staden förespråkas fötterna, cykeln eller någon av stadens elbussar eller eltaxis.

Britten Tom Scott har besökt Zermatt, och slås bland annat över den enorma tystnaden. När bilarna med förbränningsmotorer försvinner från stadsbilden upphör bakgrundsbruset som finns i alla moderna städer. Ett inslag från hans besök i staden kan du se nedanför:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.