Nästa vecka börjar sportloven och det innebär en hel del trafik på de svenska vägarna, och speciellt till de svenska fjällen. Nu uppmanar SOS International resenärer att ta det försiktigt i trafiken, och att man dessutom är förberedd för om något går fel.
SOS International uppmanar nyblivna och ovana elbilister till att lära känna sin fordon. Elbilar är nämligen överrepresenterade i statistiken över vilka fordonstyper som kallar på assistans. Ibland för enkla fel som kan avhjälpas utan hjälp.
– Den nya tekniken har skapat ett kunskapsglapp, allt fler ringer om enklare fel som man ofta själv kan åtgärda om man har en traditionell bil. Det är inte många som ringer om starthjälper eller bränslebrist om man har en ”bensinare”, säger Kristin Charlieson, Specialist SOS International AB.
Men även elbilar kan drabbas av fel som går att lösa själv. Ibland kan det räcka med en enkel omstart av bilen, förklarar SOS International, men att många inte vet hur man gör en sådan eftersom elbilar stängs av annorlunda än fossildrivna bilar. Det är en av de vanligare frågorna som SOS International får. Men samtidigt finns det också ”nya typer av driftstopp” som man inte kan åtgärda själv som elbilist.
– Kan du fylla på bränsle själv så behöver du inte ringa efter bärgning, men du kan inte ens flytta en elbil själv som har tomt högspänningsbatteri, påpekar Kristin Charlieson.
De vanligaste händelserna som SOS International får samtal om är byte av däck där elbilar är överrepresenterade. Men det finns också ett mörkertal, de som kör en fossildriven bil byter i större utsträckning däck själva.
Detsamma gäller samtal om starthjälp där det oftast krävs en annan kunskap för att boosta igång 12-voltsbatteriet i en elbil jämfört med en fossilbil. Det finns en tydlig kunskapslucka.
SOS International tipsar inför fjällresan:
- Planera din körning: Stugbytardagar kan innebära långa köer vid laddstationerna. Ladda i god tid för att undvika stress.
- Tänk på kylan: Låga temperaturer kan minska räckvidden med upp till 30 %. Även värmefläkten drar mycket batteri.
- Kör smart: Långsammare hastighet ger längre räckvidd. Läs på om hur just din bilmodell påverkas av kyla.
- Underhåll batteriet på plats: Om bilen står parkerad länge, kör den minst 30 minuter då och då för att undvika att 12-voltsbatteriet laddas ur.
- Ha nödutrustning i bilen: Varma kläder, mat och dryck kan bli avgörande om du blir stående längs vägen.
- Vädervarningar: SOS International ser ett tydligt samband med ökade anrop även dygnet efter att det varit vädervarningar. Bara för att vädervarningen är borta betyder det inte att vägarna återgått till det normala. Halka och modd består ytterligare en tid.
Kommentera