Sony och Honda satsar på elbil – men Europa kan snuvas på lansering

I början av det här året kom nyheten om att Sony och Honda genom ett gemensamt bolag ska lansera elbilar tillsammans. I samband med en presskonferens i veckan om nya Sony Honda Mobility förtydligade man planerna framåt.

Fokusmarknaderna för det nya märket blir USA och Japan. Leveranserna ska starta i USA under första halvan av 2026. Japan följer efter under andra halvan av det året. Tillverkningen av elbilarna ska ske i Nordamerika.

En lansering i Europa är något man överväger, men ännu har man inte bestämt något. Under 2025 öppnar man upp för beställningar. Försäljningen av elbilarna kommer i huvudsak att ske online utan några mellanhänder.

Målet med den gemensamma satsningen är att komma ikapp i skiftet till elbilar. Tanken är att Honda ska nyttja sin kompetens med att bygga bilar och Sony ska komplettera med ny teknik, uppkopplade tjänster och underhållning.

Visade upp elbil helt oväntat

Pressbild: Sony

För två år sedan överraskade Sony omvärlden när man i samband med elektronikmässan CES i Las Vegas plötsligt visade upp en prototyp på en elbil. Avsikten med konceptet Sony Vision S var att visa upp hur Sonys teknik kan forma framtidens elbilar.

Många ville se konceptet förverkligas, men Sony förtydligade att elbilen aldrig kommer att gå i produktion. I början av det här året överraskade Sony återigen med ett andra koncept – denna gången den eldrivna suven Sony Vision S 02.

Två veckor senare kom de första uppgifterna om att Sony skulle bygga elbilar tillsammans med Honda. Om det är Sonys koncept som blir verklighet återstår att se. Sony Honda har nämligen inte visat upp några produkter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.