Sono Sion är klar – här är slutdesignen för elbilen

Det tyska uppstartsföretaget Sono Motors har i över fem års tid arbetat med att utveckla en unik men praktisk elbil som de kallar Sion. Under utvecklingen har vi fått se flera prototyper i olika steg av utvecklingen.

Nu visar Sono äntligen upp den färdiga produktionsdesignen. Bland de nya designinslagen nämner Sono Motors bland annat förenklade linjer, nya fram- och bakljus, nya dörrhandtag, bättre strömlinjeform och en ny laddlucka.

Interiört har den färdiga Sion också fått en rymligare, mer avskalad interiör med mer förvaring, nya stolar och ny ratt. Klart är också att Sono kommer erbjuda flera olika färgval, något som inte stod klart från början.

Precis som planerat får Sion solpaneler på karossen. Närmare bestämt 456 stycken till antalet. Dessa ska göra elbilen självförsörjande på dagliga kortare resorna i vardagen. Energin som solpanelerna kan generera motsvarar ungefär 112 km i veckan.

Den beräknade räckvidden är 305 kilometer från ett batteri på 54 kWh. Snabbladdning är möjlig med upp till 75 kW, och AC-ombordladdaren är dubbelriktad med 11 kW i vardera riktning. Solpanelerna ska dock minska behovet av att ladda med upp till fyra gånger.

Planen är att produktionen ska starta under andra halvan av 2023. De ursprungliga planerna att den skulle tillverkas hos NEVS i Trollhättan är skrotade. Istället ska Sion tillverkas hos Valmet Automotive i Finland. Målet är att grundpriset ska starta på 25 126 euro (i Tyskland) och att man ska producera runt 250 000 elbilar fram till 2030.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.