Sono Motors arbete med solpanelsutrustade elbilen fortsätter – dags för en egen prototyp

Det har länge varit tyst med större uppdateringar från tyska startupföretaget Sono Motors och deras elbil Sono Sion. Företaget har som ambition att bygga en prisvärd, rymlig och praktisk elbil täckt med solpaneler.

Efter perioder med ekonomiska svårigheter kommer nu en uppdatering om att Sono Motors är påväg in i nästa fas. Sono Motors skrotar nu sina första prototyper byggda med delar från BMW i3. Nu går man in i nästa fas för att bygga sin helt egna prototyp med den teknik man testat under flera år.

– Efter tre år, över 15 000 provkörningar i mer än 50 städer och omkring 40 000 kilometer, pensionerar vi första generationen prototyper. Redan om några veckor kommer den nya generationen att se dagens ljus, skriver Sono Motors.

Efter att den digitala prototypen blev klar tidigare i år har man producerat delarna och påbörjat monteringen av karossen. Nästa steg är att montera delar som fram- och bakaxlar, pedaler, bromsar, batterier, rattstång och övrig teknik. Sist monteras delarna utrustade med solpaneler.

Detta är Sono Sion

Sono Sion är utrustad med ett batteri på 35 kWh och kommer ha en räckvidd på omkring 255 kilometer. Den kompakta bilen har ett stort praktisk fokus, och är bland annat utrustad med stora lastutrymmen och dragkrok. Solpanelerna kommer i genomsnitt kunna bidra med omkring 30-35 kilometer räckvidd om dagen.

För Sono Motors har målet varit att konkurrera med priset. Vid starten av projektet var målet att tillverka en elbil för omkring $15 000, det har senare justerats upp till €25 500. Projektet har också haft stora ekonomiska svårigheter vilket har försenat bilen. Ursprungligen skulle tillverkningen ha startat 2019, nu är planen att starta tillverkningen 2022. När bilen väl går i produktionen är planen att tillverka den hos NEVS i Trollhättan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.