Snart premiär för nya elbilen BMW i5 – bilderna från sista testerna

Nu är det bara ett par veckor kvar till avtäckningen av elbilen BMW i5 och bilen genomgår nu de sista sluttesterna i Frankrike. I samband med det visar BMW upp ett gäng (maskerade) bilder på elbilen och avslöjar dessutom ett par små detaljer.

Vi kommer kunna se fram emot både basmodellen BMW i5 eDrive40 samt en mer kraftfull BMW i5 M60 xDrive. Den sistnämnda får bland annat adaptiva dämpare med elektroniskt styrda spjäll. Det ska göra i5 till ett rent nöje att köra, skriver BMW.

Bland en av finesserna är en ögonstyrd förarassistans, som visserligen från start endast kommer finnas tillgänglig i USA och Kanada. Systemet som BMW döpt till Highway Assistant håller avståndet till bilarna framför, utför styrjusteringar och gör automatiska filbyten som föraren bekräftar med ögonrörelser.

BMW i5 får också en värmepump med en ”prediktiv förmåga”. Det ska bland annat säkerställa snabb och effektiv snabbladdning. Dessutom driver värmepumpen en avancerad värme- och kylkrets som som också säkerställer optimal temperatur på drivlinan och i kupén. Systemet har också testats omfattande i samband med vintertester i Arjeplog.

Några detaljer om prestanda, eller andra uppgifter finns inte idag. Klart är i alla fall att avtäckningen äger rum ”om ett par veckor”. Produktionen startar i sommar, med planerad marknadsintroduktion i oktober.

Till våren 2024 presenterar BMW också en kombivariant av BMW i5.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.