Nya uppgifter: Snart kommer de första Tesla Model 3 från Kina till Europa – med koboltfria batterier

Pressbild: Tesla

Tidigare i höst kom de första uppgifterna om att Tesla hade planer på att sälja Kinatillverkade Tesla Model 3 i Europa. Nu tycks Tesla ha tagit steget fullt ut. En faktura till en Tesla-köpare i Frankrike visar just att denna fått en ”Model 3 – China”, det uppger sajten Green Drive.

Det rör sig troligtvis endast om Tesla Model 3 Standard Range som numera kommer att gå på export från Kina. Det kan möjligtvis också förklara ytterligare detaljer på Teslas svenska webbplats.

I dagarna fick Tesla Model 3 en mindre facelift. I samband med det uppdaterades också räckvidden på Standard Range Plus, Long Range och Performance-modellerna. Noterbart var att Standard Range Plus fick en ny uppskattad räckvidd, medan de övriga två modellerna fick en ny officiell WLTP-räckvidd.

Tesla Model 3 Standard Range Plus som byggs i Kina har under hösten fått ett nytt koboltfritt batteri med längre räckvidd. Att räckvidden på Standard Range Plus kommenteras annorlunda kan vara ett tecken på en större bakomliggande faktor. Till exempel att den modellen kommer från Kina.

En annan detalj är att Tesla Model 3 Standard Range Plus har en annan leveranstid än Long Range och Performance som antagligen fortsatt ska tillverkas i USA. Medan förstnämnda Standard Range har en leveranstid satt till februari är uppskattad leverans för de sistnämnda i november.

Tesla har i kinesiska sociala medier kommenterat Tesla Model 3 SR med de koboltfria litiumjärnfosfat-batterierna:

– Den nya förbättrad Model 3 SR är utrustad med litiumjärnfosfatbatteriet som kan laddas oavsett laddningsgränsen, och de kan laddas fullt ut. Föraren behöver inte längre oroa sig för att ladda bilen fullt under sin dagliga laddningsrutin och vi rekommenderar att man laddar fullt minst en gång i veckan för att balansera batteripaketet, enligt en översättning till Teslarati.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.