Snabbladdning kan bli en miljardindustri för Tesla – firar 1000 stolpar i Sverige

Tesla Supercharger Helsingborg.

Teslas laddningsnätverk växer snabbare än någonsin. I takt med att Tesla också öppnar upp sina snabbladdare för andra elbilsmärken kan Tesla hitta intäkter bortom sin egen vagnpark. Daniel Ives som är analytiker vid investmentbolaget Wedbush spår att Tesla Supercharger-verksamheten kan ge vinster långt upp i miljardklassen.

– I slutändan uppskattar vi att Teslas Supercharger-verksamhet kommer att vara ungefär 3 till 6 procent av de totala intäkterna, vilket kan översättas till en affär på 10 till 20 miljarder dollar år 2030, säger Daniel Ives (via Streetinsider.com).

Nyckeln till framgång är kanske inte bara öppnandet av nätverket för andra elbilsmärken i Europa som gör Teslas Superchargers till ett bra komplement till den övriga infrastrukturen. Det stora genombrottet är i Nordamerika. Här har flera stora tillverkare gått så långt att man också tar till sig Teslas egenutvecklade standard som används i den regionen.

– Namn som GM, Ford, Rivian, Mercedes-Benz, Nissan och Volvo/Polestar har alla tecknat avtal med elbilspionjären. Vi förväntar oss fler namn som Hyundai, Honda och andra stora biltillverkare med tydliga elbilsmål kommer att följa efter på den vägen, säger Daniel Ives.

Det gör att elbilister i Nordamerika i en betydligt större naturlig utsträckning kommer ha Teslas snabbladdare som sin primära laddpunkt. Det till skillnad från i Europa där bredden av aktörer tillgängliga för elbilister är betydligt större eftersom vi här har enats om en gemensam standard.

Firar 10 år i Europa

I Europa firar Teslas Supercharger-nätverk i år 10 år. På denna delen av klotet har Tesla nu över 1000 stationer med totalt 12 000 Superchargers vilket gör det till ett av de största nätverken.

Invigning av stolpe 1000.

Tidigare i sommar öppnade Tesla sin Supercharger-station nummer 74 i Sverige. Platsen markerar en viktig milstolpe, då det är här som den 1000:e Supercharger-laddaren i Sverige finns. Idag uppmärksammade Tesla milstolpen och bjöd in till ”elektrisk sommarfest”.

Tesla bjöd på glass, pizza och provkörningar tillsammans med underhållning och en hoppborg för de minsta. Den viktiga milstolpe-stolpen invigde märkesklubben Tesla Owners West Sweden och pryds nu av ett plakat som förevigar milstolpen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.