Följ Allt om Elbil

Hej, vad letar du efter?

Snabbladdare för elbilar – vad är det?

Idag finns det omkring 10 000 publika laddpunkter i Sverige. Av dessa är omkring 800 publika snabbladdare med CCS-kontakt. De är ofta strategiskt utplacerade utmed populära vägar och viktiga knutpunkter och möjliggör långresor utan större uppehåll.

En snabbladdare laddar elbilen med likström (DC) och gör det ungefär tio gångare snabbare än en hemmaladdare. En snabbladdare har en kapacitet på minst 50 kW och de flesta har an kapacitet på mellan 50 och 100 kW. Omkring 20-30 procent av snabbladdarna har en kapacitet på 100 kW eller mindre. På senare tid har utbyggnaden av 150 kW-laddare ökat allt mer.

Idag har de flesta nya elbilarna en laddningskapacitet på minst 100 kW. En del äldre elbilar eller elbilar med mindre batterier har en kapacitet på omkring 50 kW. Allt som allt som brukar de flesta elbilarna kunna snabbladdas fullt på omkring 20-30 minuter.

Snabbladdare är utrustade med en CCS-kontakt, som är den EU-standard som gäller för snabbladdning i Sverige. Vissa snabbladdare har ofta en extrahandske med Chademo-kontakt för vissa tidiga elbilar använde innan CCS blev standard.

Nätverket av snabbladdare i Sverige är uppbyggt av ett flertal olika aktörer. Ännu finns inte några större gemensamma standarder för till exempel betalning. De flesta aktörerna erbjuder sina egna appar eller RFID-taggar (laddbrcikor) för att starta laddningen.

Som elbilist är det bra att bekanta sig med vilka aktörer som finns utmed de rutter som man planerar att köra. Ett bra sätt är att använda en av många tredjepartstjänster som samlar Sveriges laddinfrastruktur i en och samma app eller hemsida. Du hittar en lista med några bra sådana här.

Därefter behöver du antagligen ladda hemma leverantörens app, eller beställa en laddbricka från dem. Vi har samlat en lista med de vanligaste leverantörerna av snabbladdare här.

Tillbaka till Kunskapsbanken

Eldrift

OKQ8 ska bygga landets största nätverk av snabbladdare i samarbete med Skellefteå Kraft. Totalt ska man bygga över 300 stationer i Sverige. Den första...

Notis

Tesla ska utrusta kommande Tesla Roadster med små raketer som genom kraftiga luftpuffar ska öka accelerationen och väghållningen. En som inte tycks kunna vänta...

Stöd Allt om Elbil

Annons

Följ oss på Facebook

Vårt nyhetsbrev

En gång i månaden skickar vi ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.

Annons