Skodachefen om en elbilsmålen i Europa, chipbrist och elbilar i Afrika

Skoda siktar på en helelektrisk framtid och märkets elbil Skoda Enyaq har högsta prioriterat genom chipbristen som drabbat stora delar av bilindustrin. Det berättar Skodas chef Thomas Schäfer i en intervju med tyska Autogazette.

– Vi har för närvarande 70 000 beställningar. Det överträffar våra förväntningar. Det vore trevligt om vi också kunde möta denna efterfrågan, säger Thomas när han kommenterar Enyaqs försäljningssiffror.

Omkring 2030 räknar Thomas med att omkring 70 procent av alla bilar som Skoda säljer i Europa kommer vara helt elektriska. Bara de senaste två år har omställningen accelererat enormt, påtalar han i intervjun.

– På lång sikt litar vi helt och hållet på rena elbilar. Naturligtvis är pluginhybrider viktiga idag och det är därför vi erbjuder Octavia och Superb, men några andra pluginhybrider kommer inte följa. Vår framtid är rena elbilar, svarar Thomas på frågan om fördelningen laddhybrider och elbilar 2030.

Nästa elbil från Skoda blir coupéversionen av Enyaq som kommer under 2022. Thomas tror inte att chipbristen påverkar lanseringen av den nya modellen. Skulle den göra det, skulle den enbart fördröja lanseringen med några veckor. När väl produktionen är igång räknar Thomas med att omkring 20 till 30 procent av Enyaq kommer vara coupémodellen.

Elbilar i utvecklingsländer

Autogazette ställer också frågan kring utvecklingsmarknader. Som till exempelvis Afrika. Elektrifierade transporter tycks ha en underordnat roll på dessa marknader menar tidningen:

– Just nu, ja. Men vi får aldrig glömma att dessa marknader också hoppar över steg i utvecklingen och officiella frågor hanteras snabbare. Saker implementeras snabbt där medan det tar evigheter för oss, förklarar Thomas.

Thomas påtalar att Europa fortfarande är märkets kärnmarknad. Men säger att det finns länder och regioner som Indien, Ryssland och Nordafrika som kan driva Skoda framåt. Marknader som ligger långt under sin potential. Idag säljer Skoda omkring 15 000 till 20 000 bilar i Nordafrika.

– Det finns många länder som Kenya, Ghana, Rwanda och Egypten som vill förändras mycket. Nordafrika kommer att spela en stor roll för oss. Jag tror att vi i Nordafrika kan uppnå en andel på sju till tio procent under de kommande fem åren. Det är en marknad med hög köpkraft, avslutar Thomas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.