Škoda visar upp elbilskoncept av SUV, lanseras 2020

Škoda kommer till Shanghai Motor Show 2017 (19 – 28 april) med budskap om en elektrisk framtid. Konceptbilen VISION E har världspremiär och ger för första gången en insyn i Škodas elbilsstrategi. En femdörrars SUV med upp till 500 kilometers räckvidd på ren eldrift och som uppfyller den tredje nivån i kraven för självkörande bilar.

Škoda arbetar intensivt med att elektrifiera sitt modellprogrammet och premiär för den första bilen är 2020. Fem år senare, 2025, kommer det att erbjudas totalt fem eldrivna modeller i olika storleksklasser.

SUV som konceptbil

skoda2

Konceptbilen Škoda Vision E är 4 646 millimeter lång, 1 917 millimeter bred och 1 550 millimeter hög. Som jämförelse, så är motsvarande mått för Tesla Model X 5 036 mm (längd), 2 017 mm (bredd) och 1 684 mm (höjd). I konceptbilen påstås både förarna och passagerarna sitta högt som i en SUV, men med ett generöst kupéutrymme kombinerat med en dynamisk siluett och sluttande taklinje med coupéstil.

En effekt om 225 kW (300 hästkrafter) ger en toppfart på 180 km/h och bilens litium-jonbatteri med optimal energiregenerering ger upp till 500 kilometers räckvidd.

Bilen är utrustad med två elmotorer för maximal effektivitet och ger möjlighet till fyrhjulsdrift. Fram- och bakhjulsdriften sägs anpassas hela tiden efter underlaget och körsättet för att garantera maximal stabilitet, dynamik och säkerhet.

Självkörande, till nivå 3

Konceptbilen Vision E uppfyller kraven för den tredje nivån i den självkörande tekniken. Det innebär att den kan köra självständigt i kösituationer, aktivera en autopilot på motorvägar, hålla sig inom sin fil och väja för hinder, göra omkörningar, själv leta efter parkeringsplatser och dessutom både parkera och lämna parkeringsplatserna helt av sig själv.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.