Skoda vill se stor gigafabrik för elbilsbatterier i Tjeckien

Volkswagen-gruppen ska genom sitt dotterbolag PowerCo bygga sex stycken gigafabriker för tillverkning av batterier i Europa. Bland annat har bygget av en fabrik startat i tyska Salzgitter. Volkswagen ska också starta produktionen av batterier i Skellefteå och i en fabrik i spanska Valencia.

Skoda vill också se en av dessa fabrikerna i Tjeckien. En sådan investering skulle för all framtid förändra landets fordonsindustri. Det skulle vara ett stort bidrag till elektrifieringen i och utanför landet. Som plats föreslår man Líně utanför Pilsen i västra Tjeckien.

– Gigafabriken skulle vara avgörande för att förändra den tjeckiska bilindustrin. Det skulle skapas upp till 4 000 framtidssäkra jobb och locka högkvalificerad kompetens till regionen. Det skulle också säkra möjligheten till nya utbildningsanläggningar, gymnasie- och universitetskurser för att stötta akademiker och den lokala arbetskraften, kommenterar Klaus Zellmer, VD för Skoda.

Den tjeckiska regeringen har uttryckt sitt stöd för att etablera en batterifabrik i landet. Om alla godkännanden kommer på plats kan konstruktionen av fabriken starta under tredje kvartalet av 2024. Produktionen kan sedan vara igång till 2027.

– Fordonsindustrin står för 10 procent av vårt BNP och 25 procent av Tjeckiens export. Hundratals andra företag och tiotusentals anställda är kopplade till biltillverkare. Om vi ​​vill att denna bransch ska ha en betydande roll i framtiden måste vi anpassa oss till den förändring som sker. Om Volkswagen Group godkänner projektet kommer det att bli den största privata investeringar i Tjeckiens historia, säger tjeckiens premiärminister Petr Fiala.

Volkswagen har genom PowerCo utvecklat en standardiserad mall på en Gigafabrik. Den innehåller alla de enheter som behövs för att drifta anläggningen och producera batterier. Att bygga en batterifabrik enligt mallen och starta en produktion av batterier tar 18 månader.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.