Skoda berättar om elbilsplanerna – nya modeller kommer även om Enyaq har prioritet

I förra veckan startade Skoda tillverkningen av den nya elsuven Skoda Enyaq. Skoda bygger elbilen i Mladá Boleslav i Tjeckien med en kapacitet på 350 bilar per dygn. Efter elsuven kommer också en coupévariant av Enyaq.

Detta är de två modeller som Skoda kommer fokusera på under de kommande åren. Det berättar Skodas VD Thomas Schäfer i en intervju med Autocar när han får frågan om alla bilar i Skodas portfölj ska bli eldrivna.

– Enyaq är under de kommande ett eller två åren definitivt vår hjälte. Vi har efterföljaren till Enyaq som lanseras i slutet av nästa år. De kommer att ta oss genom de närmaste två eller tre åren, och sedan får vi se hur snabbt vi kommer in på en annan modell, säger Thomas i intervjun.

Däremot stänger Skoda inte dörren för andra modeller. Man är medvetna om att det finns ett behov av fler elbilar. I intervjun berättar Thomas att utvecklingen av ett fordonskoncept brukar ta två eller tre år. Så det finns säkert något nytt att se i mitten av detta årtiondet.

– Vi kommer behöva en något mindre elbil, kanske i stadsstorlek. Och vi behöver något i sedan-segmentet, kanske en framtida Octavia, på sätt och vis. För vårt varumärke är dessa de viktigaste elbilarna vi kommer att se under detta decennium, säger Thomas i intervjun.

– Först och främst måste vi betala för allt. Jag kan önska mig ytterligare 10 elbilar nu men den totala investeringen kommer inte att ske. Vi kommer inte att fördubbla portföljen, förklarar Thomas.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.