Skatteverket vill sänka förmånsvärdet på elbilar – och göra milersättning enklare

Från 1 juli 2021 är det tänkt att nya förmånsvärden för tjänstebilar ska gälla. Det kommer innebära en ökad kostnad för många bilister. Speciellt snett slår det till exempelvis mot de som väljer att skaffa elbil. Det står helt emot regeringens vilja att ställa om till en fossilfri fordonsflotta.

Skatteverket kontrar nu med ett förslag som ska förenkla. Idag är förmånsvärdet för elbilar satta utifrån värdet med jämföra modell utan eldrift. Det blir svårt om det inte finns en direkt jämförelse, menar Skatteverket.

Dessutom föreslår Skatteverket istället att elbilar hanteras för sig, med en egen rabatt på det faktiska priset. Det nya förslaget innebär att en elbil får ett sänkt förmånsvärde med upp till 350 000 kronor (dock högst 50 procent) på sitt ursprungspris.

Förslaget är lämnat till Finansdepartementet tillsammans med några andra förslag. Bland annat vill Skatteverket se en skattefri milersättning för tjänsteresor för anställda som som laddat sin bil på arbetsplatsen.

– Skatteverket har även ett förslag som innebär att arbetsgivare kan betala ut skattefri milersättning för tjänsteresor till anställda trots att de laddat sin privata bil eller sin förmånsbil på arbetsplatsen. Det underlättar för de anställda som har en elbil eller laddhybrid och som i och med förslaget kan få milersättning på samma villkor som anställda med andra biltyper, säger Yngve Gripple, rättslig expert på Skatteverket.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.