Skånemejerier testar eldrivna lastbilar

Skånemejerier inleder nu en pilotstudie med två eldrivna lastbilar för att sköta transporterna av företagets produkter på de skånska vägarna. Målsättningen är att utvärdera tekniken samt möjligheterna som ellastbilar ger. I framtiden hoppas man kunna satsa mer storskaligt för att möta framtidens krav på tysta och utsläppsfria transporter.

Sedan maj rullar nu den första eldrivna lastbilen. Det är en Volvo FM 490 KW 42 Tractor som har en räckvidd på 250 km och levererar produkter i hela Skåne, både städer och på landsbygden. Laddningen sker sedan på Malmö Mejeri med grön el.

– Det finns många fördelar med elektrifiering. Utöver lägre klimatutsläpp, bidrar ellastbilar även till en tystare arbetsmiljö, förbättrad luftkvalitet och minskat buller på vägarna. Men vi ser fortfarande utmaningar som exempelvis utbyggnaden av laddinfrastruktur, distributionsnätverk och standardisering av dragbilar. Därför är det extra viktigt för oss att samverka med andra i frågan, så att vi tillsammans kan hitta lösningar, säger Peter Liljedahl, Transportchef på Skånemejerier.

Peter Liljedahl, Transportchef på Skånemejerier.

Skånemejeriers pilotstudie kommer inte bara vara till nytta för företaget lokalt. Mejeriets ägare Lactalis följer också noga utvecklingen.

– Vi är ett lokalt företag med en global ägare, vilket gör att vi har möjlighet att verka både för förändringar i regionen och för en mer hållbar mejeriindustri i stort. Något som är inspirerande och motiverande, avslutar Peter Liljedahl.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.