Sjunker verkligen priset på begagnade elbilar onaturligt mycket?

Pressbild: Blocket

Blocket fortsätter med sina snabba månatliga analyser av fordonsmarknaden. Klart står det att det denna månaden är priset på elbilar som sjunker mest. På en månad har det genomsnittliga priset på en begagnad elbil sjunkit med sex procent.

Den sänkta reduktionsplikten vid årsskiftet menar Blockets fordonsexpert Marcin Stepman är en av orsakerna till de sjunkande priserna på elbilar. Mellan januari och februari sjönk medianpriset för en elbil på annonssajten från 395 000 kronor (januari) till 370 000 kronor (februari).

– Folk väger såklart in driftskostnaden i beslutet när de ska köpa bil och där har elbilar tidigare haft ett försprång på grund av sin låga driftskostnad. Med lägre bensin- och dieselpriser har detta försprång minskat och med tanke på att elbilar ofta är dyrare i inköp så är det såklart något som bilköpare väger in i kalkylen, förklarar Marcin Stepman.

Är det ett ras?

Men att det skulle röra sig om någon katastrofal nedgång är kanske en sanning med modifikation. Den historiska statistiken visar att medianpriset för ett år sedan var 390 000 kronor, men att det sedan dess pendlat både upp till 424 990 kronor (april 2023) och ner till 369 900 kronor (juli 2023).

På lång sikt är det ingen stor nedgång, och den har kanske andra mer naturliga förklaringar? Elbilsflottan på de svenska vägarna är relativt ung. I takt med att tiden går kommer ju den begagnade elbilsflottan som representeras på Blocket att åldras. Det kommer ge en prisnedgång.

Det betyder att Blocket lång tid framåt kommer kunna fortsätta rapportera om ”prisfall på begagnade elbilar”. Men det är exakt också av den anledningen som det idag går att köpa en begagnad bensin-Volvo för 15 000 kronor på Blocket – den har härjats av tidens tand i 20 år. Så gamla har elbilarna inte hunnit bli.

I sin redovisning påpekar Blocket att även fordon med andra drivmedel tappar. Även om det då inte är lika mycket som elbilarna. Hybridbilar ser en nedgång med 3,2 procent, jämfört med januari. Diesel- och bensinbilar backade 1,8 respektive 2,4 procent under samma period.

Är begagnade elbilar för dyra?

En annan vinkel som Youtubern Glenn Lindberg lyfter fram är att nya bilar går att köpa till riktiga låga räntor. Han menar att det faktiskt kan vara billigare att köpa en ny Tesla Model Y (som är Sveriges mest sålda bil) än en begagnad. I videon nedanför presenterar han sitt resonemang:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.