Sju tips: Så klarar du midsommar med elbil och undviker laddkaos

Snart är det dags för ännu en storhelg i trafiken. Det nalkas midsommar, med sill och potatis och mycket trafik! Även om snabbladdarna för tillfället tycks poppa upp som midsommarstänger på ängarna så har antalet nya elbilar fortfarande ett större försprång.

Det kommer bli trångt vid vissa snabbladdare under storhelgen. Här kommer ett par tips på hur du gör midsommarresandet med elbil så enkelt och effektivt som möjligt, och hur du på bästa sätt är med och bidrar till minskad trängsel och undviker laddkaos.

1. Starta på 100 procent

Om du kan ladda hemma schemalägg din laddare så att du påbörjar resan med 100 procent när det är dags att köra. På så vis kommer du så långt som möjligt på en laddning vilket minskar behovet av att ladda ute på vägarna.

Även om du inte kan ladda hemma, så kan det vara en god idé att säkerställa att du kan påbörja resan på höga laddnivåer. Försök att i alla fall förbereda så att du har nära upp till 80 procent i batteriet genom att ladda upp ordentligt på jobbet eller vid en lokal publik laddare dagen före du ska köra.

2. Planera din resa

Lite research kan vara på sin plats. Om du reser långt (och kanske på nya vägar) kan det vara en idé att planera din resa mer i detalj. Kolla upp vilka laddare som finns längs rutten du ska köra. Går det att ladda på destinationen?

Bra verktyg för att hitta laddare och planera din resa är ChargeFinder eller ruttplaneringsverktyget A Better Route Planner. I ChargeFinder kan du dessutom hitta instruktioner på hur du laddar vid vissa laddare. Då kan du på förhand säkerställa att du har rätt app eller laddkort med dig. Så du slipper att stå där vid stolpen och försöka lösa det.

3. Ladda bara det du behöver

Ett ytterligare tips, och också en del av planeringen kan vara att inte ladda mer än nödvändigt vid de publika laddarna. Om du inte måste ladda fullt för att komma fram, gör inte det. Genom att ta ett kortare laddstopp till lägre nivåer kan du vara med och bidra till minskad beläggning på en laddstation. På så vis ger du mer plats åt andra som kanske måste ladda mer än dig för att komma vidare. Och det är ju alltid schysst att hjälpa andra!

4. Ladda vid alla tillfällen

Punkt 4 är en aning motsägelsefullt när du precis har läst punkt 3. Men ibland kan det också vara bra att ladda även om du inte måste under en längre pågående resa. På så vis minskar du laddningsbehovet vid ett senare tillfälle under resan.

Kanske ska du svänga in på ICA och handla sill? Eller så behöver du ett litet kaffestopp vid en rastplats? Om det där finns laddare och de inte tycks vara fullbelamrade med andra elbilister som måste ladda så finns det ingen anledning att själv inte plugga in för ett fylla på med lite extra kWh. Allt enligt ABC-principen ”Always Be Charging”.

5. Åk tidigare

Skippa sovmorgonen, och ta en tidig morgon. Försök att åka hemifrån lite tidigare än vad du annars brukar göra: ”Early bird gets the worm” så att säga. På så vis kommer du ut på vägarna före alla andra, vilket både innebär både mindre trafik och mindre beläggning vid laddarna.

6. Kolla statusen på laddstationer

Be din medpassagerare kolla statusen på de laddarna som ni har framför er när ni är ute och kör. I de flesta laddapparna och i ChargeFinder går det att se hur många laddare som är lediga vid en station.

Om alla laddare ser ut att vara upptagna på den stationen ni planerar att ladda vid, så kanske det ser bättre ut vid en annan närliggande station? Ställ om och ta sikte på den istället!

7. Håll hastigheten

Med höga hastigheter ökar förbrukningen. Se till att hålla dig till hastighetsbegränsningarna när du kör. Kör också mjukt och undvik snabba accelerationer eller buskörande. Lugnare körning enligt rådande hastigheter är både mer effektivt och också säkrare för dig och andra trafikanter.

Med det sagt, ta det lugnt i trafiken och Glad midsommar!

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.