Sju nya elbilar briljerar i krocktest och får fem stjärnor – se resultatet här

Krocktesterna på Euro NCAP har hållit igång ordentligt. Idag delar man med sig av resulatet för sju stycken krocktestade elbilar. Alla modeller får full pott med fem stjärnor.

Under november har Euro NCAP bland annat satt nya uppdaterade Tesla Model S på prov samt den nära konkurrenten Nio ET7. Båda noterar toppbetyg – samt hyllas extra för sina höga betyg för de aktiva säkerhetsfunktionerna.

Syskonmodellerna Toyota bZ4X och Subaru Solterra har också testats. Även här tilldelas fem stjärnor, även om de två modellerna inte når riktigt lika höga betyg i delmomenten som några av de andra nyligen testade bilarna. Bland en annan suv noteras Nissan Ariya – som också fick fem stjärnor – med delmoment i nivån med Toyotas och Subarus nya elbil.

– Detta omfattande test- och betygsprogram från Euro NCAP gör det verkligen möjligt för konsumenter att förstå vad vi menar med Nissan Intelligent Mobility ur ett säkerhetsperspektiv och hur seriöst vi tar våra kunders välmående, säger David Moss, Regional Research & Development vid Nissan AMIEO.

En av modellerna som riktigt briljerar är den betydligt mindre elbilen Smart #1. Trots ett kompaktare format än många andra modeller på listan briljerar den med fem stjärnor och höga betyg i delmomenten. Smart är numera en del av Geely och vissa spekulationer antyder att Volvos nästa kompakta elbil kan bygga på samma plattform.

Kommande Hyundai IONIQ 6 får inte bara fem stjärnor i energieffektivet. Även i Euro NCAP når den ett bra resultat och får fem stjärnor. I delmomenten skydd av vuxna får den nästan full pott!

– Faktumet att IONIQ 6 har följt IONIQ 5 och uppnått maximalt femstjärnigt säkerhetsbetyg från Euro NCAP är ett bevis på att Hyundai inte bara är ledande inom framtidens mobilitet, utan också att våra modeller är bland de säkraste i Europa, säger Andreas-Christoph Hofmann, Vice President Marketing and Product på Hyundai Motor Europe.

Videos

Här kan du se videos på samtliga sju krocktester.

Tesla Model S:

Nio ET7:

Toyota bz4X:

Subaru Solterra:

Smart #1:

Hyundai IONIQ 6:

Nissan Ariya:

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.