Sju elbilar som finalister till Gröna bilisters utmärkelse ”Miljöbästa bil 2021”

Sedan 1994 har föreningen Gröna bilister rankat nya bilar på den svenska marknaden ur miljösynpunkt. Årligen utser föreningen en vinnare som har liten påverkan på miljön, och dessutom är praktisk och säker. Den bilen får utmärkelsen ’Miljöbästa bil’.

Tidigare i vår kunde vi berätta vilka de 40 nominerade bilmodellerna var. Nu har juryn för ’Miljöbästa bil 2021’ utsett sju finalister och bland dessa är samtliga elbilar.

De sju finalisterna är:

  • Hyundai IONIQ electric
  • Hyundai KONA electric
  • Kia e-Niro
  • Peugeot e-Traveller
  • SKODA ENYAQ (med mindre batteri 60 kWh)
  • Tesla Model 3 (2WD eller 4WD)
  • VW ID.4 (med mindre batteri 52 kWh)

– Finalfältet är mycket starkt. Vi gläds åt den snabba utvecklingen på elbilsmarknaden. Nu finns konkurrenskraftiga elbilar i alla storleksklasser. För första gången aspirerar en elektrisk minibuss på titeln Miljöbästa Bil, säger Per Östborn, projektledare för Miljöbästa Bil 2021.

Gröna bilister berättade också i samband med den tidigare nomineringen att man vill premiera bilar med låg vikt. Därför finns det en övre viktgräns på 2000 kilo.

– Ny statistik från Trafikanalys visar att svenska personbilars vikt ökar i accelererande takt. Elbilsbatterier och modern säkerhetsutrustning gör bilar tyngre, men den huvudsakliga boven i dramat är den envisa SUV-trenden. Det är dags att Banta Bilen, skriver Gröna bilister.

Vinnaren utses i Värmland

Vinnaren kommer föreningen att utse i en liten by i Värmland i början av september. Genom att placera prisutdelning på landsbygden vill man poängtera att det är just på landet behovet av en praktisk bil är som störst.

– Det är i våra städer de allra bästa alternativen till bilen finns. Därför vill vi söka oss ut på landsbygden med framtidens bilar, där de verkligen kommer att behövas, säger Marie Pellas, Gröna Bilisters ordförande.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.