Självlagande asfalt som även kan ladda din elbil

Asfalten ser ut som helt vanlig asfalt. Foto: Delft University of Technology

Det är Deft University of Technology i Holland som forskat fram en asfalt som kan laga sig själv och på så vis undvika att asfalten slits sönder och exempelvis skapar potthåll. En sidoeffekt är att den också skulle kunna ladda din elbil.

I Sverige och övriga norra Europa använder vi en väldigt porös asfalt. Fördelarna är att den kan svälja under stora mängder vatten på kort tid. Nackdelen är att den lätt spricker och går sönder, som i sin tur genererar potthål.

Nu har forskare hittat en lösning, där man får asfalten att laga sig själv när den börjar spricka sönder. Genom att blanda in små stålfiber i asfalten får du en asfalt, som du genom elektromagnetisk spänning kan värma asfalten och därmed sluta sprickor så fort de uppstår. Till viss del kan även solljus värma fibrerna och asfalten.

Den initiala kostnaden för det nya materialet skulle snart bli försumbar genom ett minskat reparationsbehov.

Kan ladda din elbil med spänning

En ytterligare fördel är att du genom att tillvarata den magnetiska spänningen skulle kunna ladda upp batterierna på en elbil – likt spisplattan på en induktionshäll. Därför ska nu försök genomföras i Holland, omkring trafikljus.

Ett ytterligare användningsområde skulle vara att använda stålfibrerna till att skicka information, säger Erik Schlangen – en av forskarna bakom innovationen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.