Självkörande taxi baserad på elbilen Nio ES8 kommer till Tyskland nästa år

Pressbild: Mobileye

Mobileye har specialiserat sig på att ta fram chip för självkörande bilar i samarbete med Intel. Nästa år lanserar man självkörande taxibilar i München i Tyskland.

Taxitjänsten kommer att drivas i samarbete med ett annat företag som Intel också är involverade i, Moovit, samt hyrbilsföretaget Sixt. Bilarna ska enkelt gå att beställa genom en app. Bilen kör fram till passagerarna, hämtar upp dem och kör dem till deras destination.

Under bilmässan i München visade Mobileye upp bilen och tekniken. Till tjänsten kommer man använda en elbil från kinesiska Nio. Det handlar om elbilen Nio ES8 som har upp till sex sittplatser. På taket finns en speciellt monterad Lidar-sensor.

Tjänsten kommer att starta först i liten skala. Till en börja kommer det dessutom att finnas en mänsklig reservförare i bilen i väntan på rätt tillstånd. Tidigare i år har Tyskland godkänt en ny lag för att i större utsträckning tillåta och reglera helt autonoma bilar på publika vägar.

– Tyskland har visat globalt ledarskap mot en framtid med autonom rörlighet genom att påskynda avgörande lagstiftning. Vår förmåga att påbörja robottaxiverksamhen i München nästa år skulle inte vara möjlig utan denna nya lag, säger Intelchefen Pat Gelsinger.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.