Sifo: År 2024 tar försäljningen av elbilar fart

Foto: Pixabay

Försäljningen av elbilar ökar snabbt. Bara i år har Sverige fått 56 000 nya elbilar på sina vägar. Det kan jämföras med 29 000 året innan, eller endast 17 000 året innan det. Det är dock först år 2024 som det kommer ta ordentligt med fart.

Det enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av betalbolaget Ecster. I undersökningen svarar 43 procent att det är först då som intresset för att köpa en elbil kommer att realiseras.

Störst intresse för att köpa elbil finns hos de yngre. I åldersgruppen 16 till 34 år uppger 52 procent att de kommer att köpa den första elbilen 2024. I åldersgruppen 35 till 55 år och 56 till 79 år är de siffrorna 43 respektive 33 procent.

­– Att svenskar avvaktar med att köpa elbil kan ha flera förklaringar. Bilarna är idag fortfarande dyra i inköp. Det kan handla om att det finns för få laddstationer eller att det tar för lång tid att ladda idag, samt att man vill se att bilarna klarar längre körsträckor, säger Johan Nordström, Sverigechef på Ecster.

Andra grupper som visar ett större intresse för att köpa elbil är de som tjänar mer och de som är inneboende/bor i kollektivt. Samtidigt svarar 20 procent att de aldrig tror att de kommer att köpa någon elbil.

– Det är dock glädjande att se att många rapporter, inklusive vår egen undersökning, pekar på att intresset för att köpa elbilar finns och kommer att realiseras de närmsta åren, avslutar Johan Nordström.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 18-21 oktober 2021. Totalt intervjuades 1128 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.