Fyra av tio bilister har blivit tvingade till att ändra sina vanor till följd av det sämre ekonomiska läget. Det visar en undersökning genomförd av Sifo. Det vanligaste sättet att hålla nere på utgifterna är att låta bilen rulla mindre (29 procent).
Åtta procent tar till mer drastiska metoder och har bytt eller planerar att byta till en billigare bil. Fyra procent har dragit in på verkstadsbesöken.
– Kostnaden för att ha bil har ökat och när allting annat också stiger i pris tvingas många till tuffa prioriteringar. Det är inte bara höga drivmedelspriser som gjort bilen dyrare. Skenande räntor slår hårt mot billån och leasingavgifter, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.
Det är låginkomsttagare som drabbas hårdast visar undersökningen. I inkomstspannet 20 000 till 24 999 kronor uppger varannan (49 procent) att de har gjort en eller flera ändringar i sin bilekonomi.Hos högavlönade är motsvarande andel 27 procent.
Det finns också skillnader mellan drivmedelsslag. Medan en tredjedel (30 procent) av bensin- eller dieselbilsägare skärt ner på bilresorna, så är det bara en av åtta elbilister (12 procent) som gjort samma sak.
– Elbilsägarna är de stora vinnarna. Trots vinterns prischock på el är driftskostnaden för en elbil fortfarande klart lägre än för en bensin- och dieselbil. Detta gör att elbilsägare inte behöver fundera lika mycket över sina körvanor, säger Daniel Odsberg.
Kommentera